DECLARAŢIE DE PRESĂ

18 ian 2010

Deputatul PSD de Argeş Radu VASILICĂ spune că bugetul de stat pe anul 2010 a fost dezbătut numai de formă şi votat rapid, într-un mod netransparent şi nedemocratic.
„Nu este adevărat că Educaţiei i-a fost alocat un procent de 6% din PIB. De fapt, ţinând cont de evaluarea exagerată a veniturilor proprii (prevăzute la 8,55 mld. lei, de două-trei ori mai mari decât în anii precedenţi), fondurile bugetare alocate domeniului Educaţiei rămân la numai 4% din PIB în 2010, total insuficiente. De asemenea, bugetul Cercetării este unul dintre cele mai mici din Europa, de doar 0,22% din PIB, în condiţiile în care acest domeniu ar putea oferi soluţii pentru ieşirea din criza economică.
În afara lipsei de viziune, bugetul este total netransparent, mare parte dintre fonduri urmând a fi alocate pe proiecte de investiţii după bunul plac al miniştrilor PDL (Udrea, Berceanu, Videanu,...), care au beneficiat din plin de mărinimia domnilor Boc şi Băsescu. Probabil de aceea a fost respins şi un amendament care viza obligativitatea Guvernului de a prezenta în faţa Parlamentului care l-a investit o informare detaliată, o dată la trei luni, cu privire la cheltuielile bugetare efectuate. Astfel, alocările discreţionare şi clientelare ale PDL vor continua la adăpostul opacităţii impuse de Guvernul Băsescu - Boc.
Totodată, amendamentul propus de un senator PSD cu privire la suspendarea acordării de prime la societăţile de stat ce înregistrează pierderi a fost respins de către majoritatea PDL-UDMR-minorităţi-„trădători", ca şi amendamentul cu privire la eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri.
În schimb, aceeaşi majoritate a respins mărirea punctului de pensie invocând lipsa banilor, deşi veniturile în bugetul asigurărilor sociale sunt estimate să crească cu 8,5 mld. faţă de 2008, iar veniturile bugetare prognozate în anul 2010 sunt de 66,65 miliarde RON, cu 5,5 miliarde mai mari decât în 2008, un an economic foarte bun, în care punctul de pensie a crescut şi s-au făcut numeroase investiţii publice".
Deputatul PSD de Argeş Radu VASILICĂ şi-a exprimat dezamăgirea şi faţă de modul discreţionar şi abuziv în care preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi-a permis să conducă dezbaterile la Legea bugetului:
„Deşi invocă în mod demagogic nevoia modernizării clasei politice, domnişoara Anastase a condus şedinţele Camerelor reunite încălcând frecvent Regulamentul şi dreptul Opoziţiei de a se manifesta, numărând absolut fraudulos voturile exprimate prin ridicare de mână, după ce a refuzat în prealabil folosirea votului electronic şi a celui nominal.
Într-un demers la fel de disonant cu discursul ei demagogic, Roberta Anastase, împreună cu secretarul general Gheorghe Barbu (ambii de la PDL), au propus, în an de criză, un buget al Camerei Deputaţilor cu 15,2 % mai mare decât în 2009, respectând exemplul şefilor ei, Traian Băsescu şi Emil Boc.
Astfel, după ce în campanie vorbea despre nevoia reducerii privilegiilor şi a numărului demnitarilor, Băsescu şi-a majorat bugetul Administraţiei prezidenţiale cu 23%, în dispreţul populaţiei plătitoare de taxe şi impozite. Nu i-a uitat însă nici pe cei care l-au ajutat în campania electorală, iar acum îi răsplăteşte cu bani publici: bugetul STS-ului creşte cu 37,5%, bugetul Curţii Constituţionale creşte cu 59% (!?!), al Institutului Cultural Român cu 43%, iar exemplele ar putea continua.
De asemenea, Emil Boc, cel care nu a vrut să mărească pensiile din sistemul public, a avut grijă să majoreze cu 3% pensiile speciale (oricum mult mai mari!) din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, deşi anul trecut vorbea într-una despre nevoia eliminării acestora şi despre respectarea principiului contributivităţii.
Toate s-au dovedit a fi însă numai minciuni şi demagogie electorală, în vreme ce românii de rând vor trebui să plătească preţul crizei economice, al lăcomiei şi incompetenţei guvernanţilor".

Biroul de presa al PSD Argeş

18 ianuarie 2009

inapoi la lista de articole