Activitate parlamentara

vezi toate articolele

Declaraţie politică

23 iun 2009

Şedinţa Camerei Deputaţilor din 23 iunie 2009
Declaraţii politice şi intervenţii ale deputaţilor:

Radu Costin Vasilică - declaraţie politică având ca obiect "nevoia unei transparenţe instituţionale cât mai largi în România";

 

Onorat Prezidiu,
Doamnelor şi Domnilor Deputaţi,


Obiectul declaraţiei mele de astăzi îl constituie nevoia unei transparenţe instituţionale cât mai largi în România, aceasta fiind atât o măsură de civilizaţie democratică, cât şi una de creştere a eficienţei utilizării banului public.

Personal, cred că în afara informaţiilor care vizează direct siguranţa naţională, orice altă problemă care priveşte statul, dar mai ales utilizarea fondurilor publice, trebuie să fie adusă la cunoştinţa oamenilor care contribuie la constituirea acestor fonduri: cetăţenii României. Pentru că numai în acest fel activitatea celor care dirijează banul public poate fi analizată corect şi, eventual, sancţionată democratic prin vot.

Transparenţa utilizării fondurilor publice este, poate, cea mai bună măsură de combatere a corupţiei. În caz contrar, ori de câte ori caracterul secret împiedică accesul cetăţeanului la informaţiile referitoare la modalităţile de utilizare a banilor publici, se iveşte suspiciunea cheltuirii incorecte a acestora.

În acest moment, România nu îşi mai poate permite risipirea banului public sau cheltuirea acestuia fără a se observa vreun rezultat concret sau fără ca nimeni să dea socoteală pentru incompetenţă ori rea-voinţă. Prea mult timp interesele unei minorităţi decidente au afectat interesul majoritar comun, şi anume nevoia unei dezvoltări economice echitabile. Deturnarea banului public nu a făcut altceva decât să zădărnicească eforturile de dezvoltare şi să conducă la discrepanţe sociale uriaşe.

Tocmai de aceea se impune necesitatea existenţei unei transparenţe cât mai largi la nivelul utilizării fondurilor bugetare. De asemenea, nu aş vrea să mai auzim despre contracte de privatizare secrete, despre achiziţii publice făcute peste noapte sub diferite pretexte, despre salarii uriaşe, dar confidenţiale în instituţiile de stat, acolo unde angajările se fac pe diferite criterii, între care însă, din ce în ce mai rar, se regăseşte competenţa profesională.

Ne-am săturat ca, la adăpostul opacităţii instituţionale să se întâmple tot felul de abuzuri şi ilegalităţi, în dispreţul banului public şi al contribuabililor români. Lipsa transparenţei decizionale în administraţia publică a permis, de exemplu, ca resursele României să nu mai fie ale românilor, ca autostrăzile şi drumurile naţionale să fie contractate la cele mai mari preţuri din Europa, ca păcura să fie cumpărată fără licitaţie într-o aşa-zisă situaţie de criză, ca maşinile poliţiei să coste de câteva ori mai mult decât era normal, ca viitorul României să fie grevat de diferite contracte de împrumut cu finalitate incertă, ca anveloparea blocurilor să fie făcută numai de către firmele agreate la partid, ca unele instituţii ale statului să fie transformate în adevărate caste, în care salariile sunt indecent de mari, dar secrete şi multe altele. Peste toate astea, organizăm concerte extrem de costisitoare pe bani publici, după principiul „în loc de pâine, să le dăm circ".

Vă invit, stimaţi colegi, să dăm dovadă de voinţă politică - atât la nivel legislativ, cât şi la nivel executiv - şi să creştem gradul de transparenţă a mijloacelor de constituire şi utilizare a fondurilor publice. Vom da astfel României o mai bună şansă de dezvoltare, într-un climat mai onest şi mai demn.

Vă mulţumesc pentru atenţie!

 

Deputat de Argeş,
Radu Costin VASILICĂ  
                                            Bucureşti, 23 iunie 2009

 


inapoi la lista de noutati