Activitate parlamentara

vezi toate articolele

Radu Vasilică solicită primului ministru achitarea datoriilor publice restante

29 iun 2009

Deputatul Radu Vasilică, preşedintele tineretului PSD Argeş a formulat următoarea interpelare către premierul Emil Boc, pe tema datoriilor restante ale administraţiei publice locale:


INTERPELARE

Adresată domnului Emil Boc, prim-ministru al României,
De către deputatul Radu Vasilică,
Subiectul interpelării: datoriile restante ale administraţiei publice

Stimate Domnule Prim-ministru,
Aţi declarat în luna martie 2009 că 93 % din datoriile fostei guvernări au fost achitate şi că banii au fost trimişi de la Ministerul Finanţelor Publice către ministere şi de la ministere către ordonatorii secundari de credite. Mai mult, aţi menţionat că la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, datoriile au fost plătite în proporţie de 100%.
Eu vreau să vă referiţi la modalităţile de plată a datoriilor inspectoratelor şcolare şi ale administraţiilor publice locale, care nu au fost prinse în hotărârile de la guvern ale Executivului anterior şi care se ridică, numai în judeţul ARGEŞ, la aproximativ 60 de milioane RON (47 milioane deja facturaţi), în domeniul construcţiei şi reabilitării infrastructurii şcolare.
Firmele private care au executat aceste lucrări se află acum în situaţii economico-financiare dramatice. Au intrat în incapacitate de plată, le sunt retrase utilajele luate în leasing şi, mai grav, sunt disponibilizaţi sute de angajaţi, care îngroaşă numărul şomerilor.
În programul de măsuri anticriză adoptat de Guvernul pe care îl conduceţi, la loc de cinste se află măsura privind protejarea locurilor de muncă. Neplata acestor datorii restante de mai bine de şase luni, determină nu numai probleme pentru patronii acestor firme (pe care îi compătimesc mai puţin), dar îi împinge către şomaj pe angajaţi şi face imposibilă continuarea lucrărilor deja începute, afectând astfel îmbunătăţirea condiţiilor de învăţământ pentru elevi.
Aşadar, vă rog respectuos să menţionaţi care este persepectiva achitării acestor datorii de la nivel guvernamental, întrucât administraţiile publice locale nu dispun, in niciun caz, de fondurile necesare plăţii facturilor restante.
Vă mulţumesc anticipat!
Solicit răspuns scris.

Cu respect,
Radu Vasilică, deputat PSD de Argeş

 


Biroul de presă al PSD Argeş
29 iunie 2009

 


inapoi la lista de noutati