Activitate parlamentara

vezi toate articolele

ĪNTREBARE

26 iun 2013

Adresată Doamnei Rovana PLUMB, Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice

De către Radu Costin VASILICĂ, deputat PSD de Argeş

Subiectul întrebării: Situaţia Programului de stimulare a înnoirii parcului auto naţional în anul 2013

 

Stimată Doamnă Ministru,

Prin prezenta întrebare parlamentară vă rog să îmi comunicaţi măsurile pe care urmăriţi să le aplicaţi pentru suplimentarea numărului tichetelor valorice de casare a autovehiculelor, adresate persoanelor fizice / juridice şi instituţiilor publice în acest an, dată fiind cererea foarte ridicată ce s-a manifestat pe piaţă.

De asemenea, vă rog să menţionaţi dacă aveţi în vedere creşterea valorii nominale sau a numărului tichetelor valorice care pot fi utilizate la achiziţionarea unui autovehicul nou, întrucât suma maximă ce poate fi economisită de către persoanele fizice / juridice s-a redus aproape la jumătate faţă de anul trecut (de la 11.400 la doar 6.500 de lei).

Această reducere, coroborată cu lansarea Programului „Rabla” 2013 abia la data de 15 mai a.c., a afectat în mod negativ scopul declarat al acestui program, şi anume stimularea înnoirii parcului auto din România. Astfel, potrivit unui raport al APIA (Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România), livrările totale de autovehicule noi s-au diminuat cu 18,6% în primele cinci luni ale anului 2013, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar pe segmentul de autoturisme scăderea a fost şi mai accentuată, de 19,8%.

Ca parlamentar de Argeş, interesul meu asupra acestui subiect este amplificat de faptul că în judeţ se află cel mai mare producător de autoturisme din România, uzina Dacia Renault fiind direct interesată în derularea eficientă şi cât mai amplă a acestui program al Administraţiei Fondului pentru Mediu.

 

Solicit răspuns scris.

 

Cu mulţumiri anticipate,

Deputat PSD de Argeş, Radu Costin VASILICĂ


inapoi la lista de noutati