Revista presei

vezi toate articolele

Vasilică, cifre uluitoare!72 de persoane pe zi rămān fără picior!

7 dec 2018 | publicat în Argesenii

După cumplitul accident prin care a trecut, deputatul Radu Vasilică cere Guvernului sprijin financiar pentru persoanele care suferă amputaţii la nivelul membrelor. Deputatul recunoaşte că trecând prin acest eveniment a constatat problemele cu care se confruntă aceşti oameni şi că mulţi nu îşi permit să ducă apoi o viaţă normală. Vasilică a prezentat şi o statistică uluitoare în care se arată că la fiecare 20 de minute unei persoane i se amputează un membru inferior, ceea ce înseamnă că 72 de persoane rămân fără un picior în fiecare zi. Deşi este nevoie de câteva zeci de mii de euro pentru o proteză, statul român le oferă doar 4000 sau 4500 de lei. Parlamentul argeşean recunoaşte că el a avut banii pentru a-şi achiziţiona un asemenea dispozitiv medical, însă nu vrea să-i abandoneze pe cei care nu îşi permit şi vrea să iniţieze chiar un proiect de lege prin care statul să-i poată ajuta cu sumele necesare. 

 „Un subiect foarte trist este legat de ce se întâmplă cu amputaţii din România. Dragii mei, vă spun o statistică, una care s-ar putea să vă şocheze. În România, în fiecare zi, la fiecare 20 de minute se amputează un membru inferior, trei pe oră. Dintre aceştia, 85% sunt membre inferioare amputate din cauza unor patologii vasculare periferice, inclusiv diabetice sau mai ales diabetice care afectează tot mai mult populaţia tânără, activă social. Restul de 15%, mă rog, am aproximat eu, fiind reprezentat de amputaţii survenite ca urmare a unor accidente. Regăsindu-mă în această situaţie m-am confruntat cu problema tristă în care prin Casa de Asigurări de Sănătate ţi se decontează odată la patru sau cinci ani, o sumă cuprinsă între 4000 şi 4500 de lei. O proteză profesionistă cu genunchi costă de la 30.000 de euro în sus. Ce şanse are omul obişnuit să îşi pună proteză cu genunchi? Niciuna. Am întâlnit două cazuri, nu le dau numele pentru că nu am acceptul dânşilor, dar vreau doar să vă spun pe scurt despre ce este vorba. Un bărbat din Băiculeşti, dintr-o culpă medicală la Spitalul din Curtea de Argeş, l-au tratat aiurea, acum mai mulţi ani şi a ajuns să-i amputeze piciorul. Iniţial, puţin, apoi tot mai mult, pentru că necroza urcă şi la mine a fost iniţial vorba despre o treime, apoi a ajuns la două treimi. Omul a rămas fără picior de deasupra genunchiului, începând cu o culpă medicală, nu mai contează în ce fel şi cum, ce contează este că la ora actuală se deplasează într-o proteză ordinară de lemn, practic nu poate să facă nimic şi se mai ajută de două cârje. Un al doilea pacient care m-a căutat şi care este într-o situaţie disperată, este un bărbat călcat de tren, el argeşean, călcat de tren la Craiova. Are tăiate ambele picioare sub genunchi, din fericire, dar are nevoie de dublă amputaţie de tibie şi peroneu. Îl costă câteva zeci de mii de euro, statul îi oferă 4000 de lei. Cum să îşi permită? Statul îţi tratează doar spitalizarea şi îngrijirile medicale de după.

Este extrem de necesar şi voi face un document mai amplu pentru Ministerul Sănătăţii, poate chiar şi o propunere legislativă, deşi trebuie să mă consult şi cu specialiştii în acest domeniu, fiindcă ce cheltuieşte statul pe activarea de protezare acolo unde, vă repet 72 de oameni pe zi pierd un membru inferior pe zi, statul cheltuieşte 7,5%, nu din bugetul Ministerului Sănătăţii, statul cheltuieşte suma asta din bugetul dispozitivelor medicale susţinut din Ministerul Sănătăţii, iar acesta este de 1,15%, adică pentru amputaţi vine 1,15% din 7,5%. Asta pentru că foarte mulţi bani din bugetul Ministerului Sănătăţii se duc pe o decizie luată repede şi abrupt, pe nişte salarii, salarii foarte mari. Este normal? Eu am avut o parte din bani să îmi cumpăr proteza, ceilalţi oameni ce fac? Sunt doi oameni pe care i-am cunoscut eu, dar ei sunt mult mai mulţi. Este un semnal de alarmă pe care vreau să îl ridic Ministrului Sănătăţii fiindcă acolo problema este şi de alocare bugetară şi de sistem. În departamentul de protezare din Ministerul Sănătăţii conduc instituţia aceiaşi 5 oameni de 25 de ani. Apropo de schimbare de Guvern şi ştiţi că tot timpul este discuţia că mereu se schimbă numai ministrul şi poate secretarii de stat, directori, directoraşi, niciodată.  Aceste sume sunt stabilite de acum 25 de ani. Îmi spunea cineva de la Oradea că acolo ar trebui să angajeze un amputat ca să înţeleagă exact despre ce este vorba", a declarat Radu Vasilică.

înapoi la lista de articole