Revista presei

vezi toate articolele

Īn doar cāteva luni, medicii vor primii salarii apropiate de cele occidentale

7 apr 2017 | publicat în Arges plus

Legea Salarizării Unitare, al cărei proiect va fi prezentat în următoarele zile, are menirea de a face ordine în ceea ce privește retribuțiile aferente fiecărei categorii de angajați la stat. Dacă, în acest moment, există mii de cazuri în care subordonații câștigă mai bine decât șefii lor, noua lege va înlătura și acest aspect. Conform draftului de proiect, sporurile aferente fiecărei categorii de bugetari nu pot depăși 30% din salariul de bază. Legea Salarizării Unitare va plafona anumite categorii de venituri, însă, per ansamblu, va duce la o creștere a salariilor medii din sistemul bugetar cu 56%.  Aceia care vor avea parte de creșteri spectaculoase de salarii se numără angajații din Sănătate, Educație, Apărare, și MAI. Efortul bugetar pentru aceste creșteri va fi, în următorii patru ani, de 32 de miliarde de lei, mai exact 1.8 miliarde de euro anual.

Radu Vasilică: ,,Vrem să înlăturăm raportul nedrept dintre diferitele clase de bugetari!”

Deputatul PSD de Argeș, Radu Vasilică, recunoaște faptul că România este singura țară din Uniunea Europeană în care, cel puțin oficial, salariul mediu din mediul bugetar este mai mare decât cel din mediu public.

,,Da, știm și noi foarte bine că salariul trebuie să fie strict legat de productivitatea muncii… Însă, la stat, este mai greu, de exemplu, cât de bine poți cuantifica activitatea unui profesor? În al doilea rând, la nivel de salarizare stăm doar mai bine decât Bulgaria, așa că orice creștere este binevenită. Ca stat, nu putem controla decât creșterile în sistemul bugetar, în sistemul privat putem doar mări salariul mediu pe economie, care are mai mult rol fiscal. Apropo de diferențele astea, cunoașteți și dumneavoastră foarte multe cazuri în care, la anumite firme, salariul pe cartea de muncă este trecut cel minim, iar în realitatea patronul dă mai mulți bani, sub diferite forme, angajatului. Aceste plăți paralele ating, conform unor studii, nivelul a 30%.  În al treilea rând, noi vrem să creăm o concurență înre mediul public și cel privat, pentru ca firmele să fie și ele stimulate să mărească salariile angajaților. Oricum, în România, șomajul este la un minim istoric, nu punem în pericol existența locurilor de muncă, iar aici mă refer la marea majoritate a firmelor. În al treilea rând, vrem să eliminăm raportul nedrept dintre diferitele clase de bugetari. După adoptarea acestei legi,  din ianuarie 2018, salariul unui medic primar ar putea ajunge, cu tot cu sporuri și gărzi, la aproximativ 5.000 de euro, un salariu foarte motivant, credem noi,” a declarat Vasilică.

Doina Fănică: ,,Legea Salarizării Unitare va pune capăt exodului medicilor!”

Doina Fănică, liderul SANITAS Argeș, sindicatul care reprezintă interesele cadrelor medicale, și-a arătat încrederea în noua lege a salarizării.

,,Sper ca, din următoarele luni, să se pună capăt exodului medicilor și asistentelor din România. O țară fără sistem de sănătate și fără educație nu poate da înainte. cunosc zeci de cazuri de medici și de asistenți care își luau concediu pentru a lucra în străinătate, în perioada în care medicii de acolo erau în vacanțe. Alții pleacă și lucrează în Occident în weekend, în timp ce mulți dintre studenții de la Medicină au de gând să părăsească România imediat după terminarea facultății. Cu toții avem nevoie de medici, așa că sper ca noua lege să pună capăt exodului,” a declarat Doina Fănică.

înapoi la lista de articole