Revista presei

vezi toate articolele

Deputatul Radu Vasilică, interpelare privind problema urșilor

7 dec 2018 | publicat în Argesenii

Deputatul Radu Vasilică a anunțat că va face, în următoarea perioadă, o interpelare la ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu şi îi va cere sa găsească repede o soluţie privind problema urșilor din România. Vasilică susţine că România deține 40% din numărul urșilor din Europa şi că oamenii sunt în pericol. Acesta a declarat că iubeşte animalele, dar că iubeşte mai mult oamenii. Deputatul susţine că la acest moment sunt câteva mii de exemplare în plus şi dacă nu se vor lua măsuri, numărul acestora va creste considerabil în următoarea perioadă: 

 „Majoritatea primarilor din nordul judeţului Argeş ridică un subiect foarte important. Este un subiect delicat, aşa cum a fost şi acela cu câinii la vremea respectivă, dar a fost nevoie să se întâmple o tragedie cu acel copilaş din Bucureşti să înţelegem cum stau lucrurile şi vă spune asta un om care a crescut câini în casă. Îmi sunt foarte dragi, dar îmi sunt mai dragi oamenii şi aşa este şi în acest caz, îmi sunt dragi animalele sălbatice, dar îmi sunt mai dragi oamenii. Am în faţa mea o statistică privind incidentele petrecute între urşi şi oameni în ultimii trei ani. Vreau să ştiţi că de trei ani s-a interzis definitiv vânatul mare, de carnivore şi problema principală aici e legată de urs. Numărul estimat de urşi la ora actuală în România se apropie de 7000, numărul optim potrivit silvicultorilor fiind de 4000. Cum se calculează treaba asta? Foarte simplu. E nevoie de 200 de hectare pentru un urs ca să se poată manifesta firesc în libertate. Acum, de ce se înmulţesc în acest ritm. Dincolo de vânătoare, imaginaţi-vă că la nivelul Argeşului, care stă foarte bine la numărul de urşi, se vânau opt urşi pe an, nu era un masacru. Ursul nu are inamic natural, ursul trăieşte aproximativ 35 de ani în libertate şi de asemenea ursoaica fată în medie 2,9 pui, trei dacă îmi permiteţi să aproximez. Toată lumea zice de ce nu le dau mâncare proprietarii fondurilor de păduri ca să-i ţină în pădure. Mecanismul este foarte simplu şi o să-l explic din nou doamnei ministru Gavrilescu şi cred că este a treia oară când o să-l explic, dânsa este temătoare din acest punct de vedere. Primarii de la Dâmbovicioara, Sălătrucu, Nucşoara, toţi care vreţi dumneavoastră din zona de munte a judeţului m-au înnebunit cu aceste probleme legate de urşi. De ce nu mai stau urşii în pădure? Pentru că nu mai au hrană acolo şi când nu mai sunt hrăniţi pe cale naturală, ei coboară să îşi ia de unde găsesc. Slavă Cerului că în acest an a fost o producţie fantastică de fructe. Am avut multe fructe şi nu am avut probleme ca în trecut. Numai că anul trecut când a fost o producţie slabă, din pricina îngheţului timpuriu pe floare, au fost adevărate tragedii.

Lucrurile sunt simple, administratorii fondurilor de pădure nu le mai dau mâncare că nu mai au de unde. Înainte le dădeau mâncare, le cumpărau mâncare şi le dădeau. Veneau vânătorii , în principal străini, recoltau câteva trofee pe care le plăteau bine, cel mai mic pui de urs ajungând la 8000-10.000 de euro, ajungând la medalie de aur la 20.000 de euro, chiar şi mai mult pe bucată, bani din care se plăteau hrana, transportul cu căruţa, muncitorii, deci lucrurile sunt extrem de simple. Vrem să gestionăm corect populaţia de animale sălbatice, dar nu vrem să se mai întâmple tragediile care s-au întâmplat şi au murit, numai anul trecut, 4 sau 5 persoane în Argeş.”

înapoi la lista de articole